Thursday, December 18, 2008

Babai 2008...

huhu..dh lama tk post new blog, tk dan beb..bz, kije menimbun di akhir garisan 2008 nih..tk sampai sebln lagi, 2009 akan datang. sebut thun baru, konfom Azam baru..hahahaha. ape azam anda??..azam kita? jeng jeng jeng.. hem cm tu lah jgk.. thun bru hijrah pun sama, tgal bpe hari je lagi..


haa..bru teringat, pasal reunioin dak2 arau tu, ape kate kita buat dlm tengah tahun dpn? dlm bln 6 ke..ok tak? nanti tmpt n date akan di bgtau kelak. hahaha..cmne setuju tak? tu ar azam kita sebenarnye, nk laksanakn misi reunion. kehkehkeh..dalam kurungan ade udang di sebalik batu ke tanda soal 2kali,pastu tutup kurungan.


Hujung2 thun nih pun tk kurang bykkn nye mber yg kenduri, sory la..tk dpt dtg, tmbh2 yg kenduri 20hb dec nih, clash la kenduri..nkg kenduri yg kt felda taib andak la, so tk dpt la g yg kt kedah..haha.jus kiding. actually tkleh g sb ade hal lain bkn sb tu. pe2 pun, Selamat Pengantin Baru utk korang, moga bbahagia..


ade kije nk wt la, to be continue next sesi..or thun depan..


Selamat Tahun Baru 1430H & 2009

Wednesday, December 3, 2008

Selamat Hari Raya Aidiladha

kepada semua kawan, kami mgucapkn selamat hari raya aidiladha, berhati2 blik kg, tmbh yg kelik pantai timur,huhu,harap2 tkde banjir doh..

Sunday, November 9, 2008

sian B episode 2

dh kuar wad pun, tp still tk berapa sihat lg.. -Ve denggi, -Ve malarai,,abes tu ape? sian B huhu..malam2 je dh stat sejuk,demam,sakit2..cmne nk g kije cmtu,rehat kt rumah je lah dlu, nanti dh ok bru blik kije...doakan dia sumoga cepat baik..amin.

Monday, November 3, 2008

Sian B..:(












Wekend lepas die dtg sini, bdn duk tk berapa sihat.
pagi Isnin pg spital, cek darah..suspect denggi lak..trus kena duk Ward..huhu..
reading denggi 83, actually reading yg normal adalh 150..huhu, jenuh dr 83 nk smpai 150..
ape2 pun.kite dh dpt tgk n jga die utk semalam yg 1st berada di hospital..sian,kene msuk air, amik darah..huhu..reading darah yg amik kul 6 ptg smlm (isnin), 73..lagi turn. nurse ckp, klu reading turun bwah 50, kene anto Hospital Ipoh.susahnye..dh le jauh. org ckp kene minum 100+ n sup ketam. dh minum pun, harap2 lepas nih reading nye ok..n stabil. thanks to Tie sb teman pg Hospital Slim River..hehe, idak duk nagis sorng2 le jwbnye.Semoga B cpt sembuh,amin.

Ni adalah serba skit info pasal Demam Denggi..check it out friends!

Sup ketam penawar demam denggi
''SAYA ingin berkongsi pengalaman berhubung usaha melawan demam denggi dengan hanya makan sup ketam. Ketika dijangkiti penyakit itu pada Mei tahun lalu, saya mendapati ketam, mengandungi protein yang tinggi, dapat membantu pembinaan semula platelet darah. Pengambilan sup ketam dipercayai menyebabkan platelet pesakit naik mendadak dan sekali gus menyembuhkan mereka dengan begitu cepat. Keberkesanan rawatan menggunakan ketam sebagai terapi oral (dimasak sebagai sup semata-mata) amat menakjubkan kerana pesakit demam denggi yang minum dan makan satu mangkuk besar sup ketam (500 ml hingga 1 liter) akan mengalami peningkatan kadar platelet yang mendadak dalam masa singkat, iaitu cuma antara lima hingga lapan jam.Pesakit akan pulih hampir sepenuhnya dalam tempoh berkenaan. Ketam yang terbaik untuk tujuan ini adalah ketam nipah yang cengkerangnya berwarna kehitaman dan oren di bahagian bawahnya.Malah, proses pemulihannya amat pantas kerana pesakit tidak perlu makan multivitamin ataupun pil magnesium untuk memulihkan tenaga dan staminanya. Juga paling menarik apabila pesakit yang mengalami simptom awal denggi boleh mengambil sup ketam sebaik saja menyedari tanda diserang denggi.Sehingga kini pemerhatian saya mendapati tidak kurang daripada 20 kenalan yang diserang denggi sembuh dalam masa lima hingga lapan jam selepas makan sup ketam. Malah pengalaman saya sendiri juga amat mengagumkan dan saya pulih sepenuhnya dalam masa tujuh atau lapan jam ketika diserang demam denggi.Saya harap satu kajian saintifik perlu disegerakan bagi merealisasikan penemuan ini dan orang ramai tidak lagi fobia dengan wabak demam denggi apabila penawarnya ditemui.sumbangan,SYED MOHD YUSOF,Gombak, Selangor''-sumbangan http://www.melayu.sg/forum/index.php?topic=611.0

info dari: http://ms.wikipedia.org/wiki/Demam_Denggi

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).
Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.
Denggi dan denggi berdarah merupakan penyakit febril akut (acute febrile), dijumpai di kawasan tropika, dengan taburan geografi serupa dengan malaria. Disebabkan oleh satu daripada empat virus serotype yang berkait rapat dari genus Flavivirus, famili Flaviviridae, setiap serotype cukup berbeza menjadikan tiadanya perlindungan bertindan (cross-protection) dan wabak denggi yang disebabkan oleh pelbagai serotype (hyperendemicity) boleh berlaku. Denggi disebarkan kepada manusia oleh nyamuk Aedes aegypti (hanya kadang-kala oleh Aedes albopictus).

Tanda dan gejala
Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bnintik-bintik merah terang, dan biasanya muncul di anggota bahagian bawah - pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh. Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luarbiasa radang otot jantung (cardiomyopathy).

Rawatan
Rawatan utama adalah terapi sokongan. Pesakit digalakkan untuk mengekalkan makan, terutamanya minum air. Sekiranya pesakit tidak mahu / mampu minum, tambahan melalui cecair intravena mungkin diperlukan untuk menghalang kekeringan dan hemoconcentration teruk. Pemindahan darah mungkin diperlukan sekiranya bilangan platelet turun dengan banyaknya.

Pencegahan
Pada masa kini tidak terdapat vaksin siap untuk demam denggi flavivirus.
Cara mencegah denggi yang utama adalah menghapuskan atau mengurangkan vektor nyamuk pembawa denggi. Langkah menghapuskan takungan air (seperti dalam bekas bunga) terbukti berkesan bagi mengawal penyakit bawaan nyamuk.
Pengunaan ubat jentik-jentik juga berkesan untuk menghapuskan jentik-jentik, manakala penggunaan kelambu dan juga semburan (fogging) juga boleh membantu.

Mengenal pasti demam denggi
Demam denggi adalah sejenis penyakit berjangkit berbahaya yang disebabkan oleh virus denggi dan dibawa oleh nyamuk aedes.
Pada masa ini, tiada ubat khusus untuk merawat penyakit itu kecuali aktiviti pencegahan adalah amat penting.

Antara tanda-tanda demam denggi ialah:
Demam kuat yang mengejut dan berterusan
Bintik merah pada kulit
Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
Berdarah pada badan, hidung dan mulut
Hilang selera makan
Muntah-muntah
Sakit perut
rasa pahit pada lidah

Bagaimana demam denggi berjangkit
Nyamuk aedes membawa kuman deman denggi
Seorang yang sihat digigit oleh nyamuk aedes
Pesakit demam denggi mengandungi kuman denggi di dalam badannya.
Nyamuk aedes menggigit pesakit denggi

Friday, October 31, 2008

Dah pandai ADOBE PHOTOSHOP..la la la..








hehe..smlm dowloand Adobe Photoshop CS2. pastu instal. try2 wat n dapat bantuan dr seorng rakan, dh pandai la beberapa teknik..hahaha. yg senang2 je nih..huhu, seronok...nk blaja lagi..tapi yg dowload ni trial version, limit 30days je..haha, dh pandai nanti leh ar dptkn yg full version kn. sape2 yg lebih arif, sila beri tunjuk ajar bole? tunjuk ajar! plz.. :] . antara gmbr yg dh siap ni lah..sila lah tgk,hahahaha..peace : :-"






Friday, October 24, 2008

Besfren Arau-2000-2003

Cik Kerd

Puan Fifah


Puan Tuyuk


Puan Ery


Cik Tini

Puan Mariah
Cik Shikin
Cik Pearl
Cik Nanue
Cik Salma



Ni lah mber2 yg kt Resak..hehe. ade yg dh bergelar Isteri org, mak budak, bakal mak budak, tunang orang..
roomate kite time kt Resak ialah Ery n Salma, pastu lg satu family tigkat 3 -Nanue, Tuyuk, Shikin, tp dorng nih, tk lekat bilik.., pastu jiran kitorng Mariah. Budak gr floor plak kerd. fifah budak 2nd floor, pastu lagi sorng tu budak jauh, yg slalu merempat kt Resak-Pearl.hahaha.
bes kan time kt Resak..huhu..
*update:
Fifah dgn Shah dh ade Damia, stay kt Kepala Batas skang..klu ade interview bru g umh dorng..klu saje2 nk turun sane, mmg tk de lagi setkat nih, tkde cuti, asal cuti je blik kg,hehe
Ery dh selamt dh buln 5 aritu, ngh tgu org k3 skang nih, duk Cheras..tk slalu jumpe gak, tp igt mgu dpn nkg umah die,hehe.
Mariah plak dh stay Sabah.. jauh bah.lastu jumpe time kenduri die ngn sham aritu ar..
Kerd doing master kt perlis, baljo terus blajo,,caoyok kerd.gudluck!
Pearl dh selmat jd engineer smwhere kt KL, dh berpunye skng..tk sabar nkg PD nih,hehehe,:P, jgn marah ek pearl..
Salma dh selmat jd pendidik skang, kt POLIMAS, ngah nk uruskn pasal pembelian kerete,hehe, caiyok Cik Salma.
Nanue plak ade kt Johor, dh selamat bertunang, dh abes ke blom tah die nye DPLi..Selamat Pagi Cikgu!
Tuyuk plak kije kt SYABAS Sgai Besi, dh kawen ngn org Sg.Buloh, menetap situ kot.lame tk jumpe gak nih, last time kenduri jelah..dh berisi ke blum tah, senyap je,tkde kabar ape2 pun..
Shikin lak smwhere kt KL gak..QS yg berjaya sakng..
tini? hahaha, tini cm biasa je, kije kt USJ ni lagi, menetap kt shah alam. hehe.
itujelah update yg dpt di beritahu,haha, klu ade yg lagi bru, update me k..
bile plak tah nk kumpul ramai2 lagi..jum wt reunion nak?
pe2 pun, u r my best frends. FREN FOREVER!








Hati ku Bebunga Riang..















Seperti biasa, kami ber sms/ call,setiap mase, tp skang nih die outstation kt Termeloh,just sms je lah, tp semalam sms nye membuat hati ini berbunga. ('bunga-bunga daia'-ugkapan semasa study dulu,duk kt Kolej Melati, dipopularkan oleh Cik Fida n Cik Salma-utk menyatakan perasan bahagia,hahahaha-teringat wktu study dlu..rindu nye kt dorng..). harap bunga-bunga daia sentiasa mengiringi kami....~happy,easy n peaceful~lalalalalalalala...no word can describe my feeling..thanks b. Luv U!

Wednesday, October 22, 2008

Selamat Pengantin Baru Kenorm n Matjan

kaum adam

kaum hawa


reramai bersama pasangan raja sehari

Tahniah-Tahniah Kenorm n Matjan atau nama betul -Normawaty n Shahrizal, semoga bahagia sentiasa.. kenduri die last saturday(18/10/08), kite g dh lmbt, dkt ngn malam dah..g ngn Tie n Raja Anna. Kwn2 lain pegi awl2 lg, time pengantin ngah rancak bersanding..:) dh ramai dh meber2 arau yg sudah bertukar status, dr single ke tunangan org, suami/isteri orang, ade yg lagi awal, dh jadi ibu/bapak budak..hehe. tahniah la sume utk korang. Diri sendiri bile??hahaha,sabar..next, next..hehe. so, utk tatapan korng, nih ade beberapa keping gmbr kenduri Kenorm n Matjan, sumbangan kKzai n Salam. TQ eh.(kakzai bila plak?) (salam?)..kite tgu je lah undagan dorng kn..hehe. have a nice day..

Gua Senyum for the 2nd time


arini, g makan kt kedai bru, berhadapan sebalah sana ofis..cmne ek nk ckp, kira dkt2 nih la jugk..not bad la, kedai baru JaruMas.. ikn tongkol ngn tehoais=rm4.30.

arini b, hafday je, blik slim, nk prepare brng, sok die akan g gua senyum lagi. kt temerloh..dh tukar profesion skang,hahaha, jadi kamareman plak..hehe.. jumaat, sbtu,ahad, bz la die..cayok2..

isnin leh rehat2, selasa, rabu,khamis, jumat..sabtu dh free, leh dtg KL, yuhuu..dating..hehe.. :-*
(gmbr fua senyum blum ade,gmbr nih je lah ade nye..haha)

Sunday, October 19, 2008

launching...


hehe..bru nk mceburkn diri dlm blog-blog..
sblum nih dh ade satu, tp sket2 je..
ni kire yg baru la..
by da way, blog nih more to nk promote smthing..tp tk thu lg ape benda nye..
may be tudung,keronsang, gelang2, bju batik..(all import khas dr K E L A T E darul naim.)
so kwan2 check it out..enjoY!!

IRON PERFECT CARE AQUA SYSTEM RM108/MONTHS

RM108/MONTHS TANPA INTEREST!! Jangan terkejut... mmg boleh dapat dg hrga tu..murah jimat berbaloi! . b anyak kelebihan nya.. ...