kan dh janji nk buat nk cuba buat lg apam ni..haha.skang saya persembahkan kepada rakan resipi kedua..(MYRESIPI) berjaya! tapi masih tidak puas hati..saya akan cuba buat lagi nanti....
resipi nye:
2 1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 cawan susu cair
1 sudu ovalet
3 sudu baking powder
1 cawan gula halus( gula kasar tu korang mesin la bagi halus cm gula icing)
sedikit esen vanila
pewarna kesukaan anda
filing ape2 pun bleh...biasa blubery jem la..
bahan2 tu amik dari peti trus guna..(barang cam ovalet, susu, telur lah..bukn semua..mane de tepung masuk peti ais..;p)
mula2 kisar telur,ovalate,esen vanila dgn telur..sampai kembang mengunakan kelajuan 90km/h (higway punya hadlaju??) haha...tkde lah 90km/h..jgn percaya..kelajuan maksima yg ade pada pengisar kueh anda la..hehe. pastu warna nye akan jadi cm putih/krim
pastu masuk tepung n susu cair..kisar kelajuan biasa je..jgn maksimum mcm tadi, nanti terbang abes tepung..haha..
agak2 dh sebati tuh, bahagi2 la..terpulang korang nk letak warna ape..
then kukus selama 10-15 minit..
tip yang PERLU di beri PERHATIAN...
1) kukus guna api yang PERLAHAN..di ulangi perlahan..jgn besar sgt, nanti cepat naik n kembang..kemudian jadi bantat
2) nk senang kisar pakai blender..(hehe kembang gilerr)
3)ovalet boleh letak lebih, tk memudaratkan...
4)tutp kukus kene balut dgn kain, supaya air peluh tk menitik dlm apam..
5) cara nk bubuh, saya rasa senang pakai piping bag.. sume main tekan je, termasuk la jem tadi..klu pakai sudu, tak cermat meleleh kt tepi2 nanti..
6) ape lagi ek..itu ajelah setakat ni, klu ade teringat2 nanti saya gtau lg okeh...
*dot2 perlu dibaiki lagi..bab gebus dh ok.*
so, kawan2 selamat mencuba! hehe..
#TakNakAmikTempahanLagiSetakatHariIniPenatJugakMenunggu~~
No comments:
Post a Comment